Uvod u Veic- Karnoove mape


Karnoove mape predstavljaju tablični metod minimizacije logičkih funkcija.Koriste se za funkcije do 6 promenljivih, ali najpraktičnije su za 3 i 4 promenljive.Za veće brojeve promenljivih postaju nepregledne i previše složene.Kolone i vrste  mape se označavaju kombinacijama vrednosti promenljivih.Ako je n broj promenljivih, mapa se sastoji od 2 na n-ti kvadrata.Ako je širina (odnosno visina) mape n kvadrata, po širini (odnosno visini) se zadaju vrednosti za log2n promenljivih.Oznake kolona odnosno vrsta (kombinacije vrednosti pormenljivih) su poredjane tako da čine Grejov kod.Karnoove mape se popunjavaju iz kombinacionih tabela.Svakom decimalnom indeksu odgovara po jedno polje karnoovoj mapi.

 • U mape se upisuju 1, 0 i  * kao jedini moguci rezultati binarnih funkcija.
 • Kada vrednost funkcije nije definisana u odgovarajuće polje se upisuje zvezdica.
 • Kada minimizujemo funkciju u MDF oblik tada zaokružujemo 1 u mapi.
 • Kada minimizujemo funkciju u MKF oblik tada zaokružujemo 0 u mapi.
 • Zvezdice se po potrebi zaokružuju zajedno sa jedinicama ako želimo da minimizovanu funkciju prikažemo u MDF obliku.
 • Zvezdice se po potrebi zaokružuju zajedno sa nulama ako želimo da minimizovanu funkciju prikažemo u MKF obliku.
 • Minimizacija je uspešna ako zaokružimo sve 1 u parove, kvartete i oktete trudeći se da okteti budu najbrojniji pa kvarteti i nakraju parovi a pritom dobijemo minimalan broj elementarnih proizvoda u MDF.
 • Zaokružiti što manje površina, a da površine budu što veće.
 • Ako se desi da imamo usamljenu jedinicu ili nulu u mapi tada se ta jedinica ili nula sama zaokružuje.

 

Evo nekih linkova na net-u u
kojima se moze nesto nauciti o ovoj temi:

http://www.matf.bg.ac.yu/~nikolic/ar/Cas1-2.ppt
http://www.dos.cg.ac.yu/mur/Skripta/bulalg.pdf
http://www.etfos.hr/upload/OBAVIJESTI/obavijesti_strucni/572K-mape.pdf

Ako zelite da
saznate nesto vise o Karnoovim mapama pogledajte video materijale 1, 2, 3, a
zatim pogledajte zadatke u video  materijalima 4 i 5.


       

       

       

 

    

 

Advertisements

4 comments on “Uvod u Veic- Karnoove mape

 1. Karnoove mape predstavljaju tablični metod minimizacije logičkih funkcija.Koriste se za funkcije do 6 promenljivih, ali najpraktičnije su za 3 i 4 promenljive.Za veće brojeve promenljivih postaju nepregledne i previše složene.Kolone i vrste mape se označavaju kombinacijama vrednosti promenljivih. Ako je n broj promenljivih, mapa se sastoji od 2n kvadrata.Ako je širina (odnosno visina) mape n kvadrata, po širini (odnosno visini) se zadaju vrednosti za log2n promenljivih.Oznake kolona odnosno vrsta (kombinacije vrednosti pormenljivih) su poredjane tako da čine Grejov kod.Karnoove mape se popunjavaju iz kombinacionih tabela.Svakom decimalnom indeksu odgovara po jedno poljekarnoovoj mapi.

 2. U mape se upisuju 1, 0 i * kao jedini moguci rezultati binarnih funkcija. Kada vrednost funkcije nije definisanau odgovarajuće polje se upisuje zvezdica. Kada minimizujemo funkciju u MDF oblik tada zaokružujemo 1 u mapi.Kada minimizujemo funkciju u MKF oblik tada zaokružujemo 0 u mapi.Zvezdice se po potrebi zaokružuju zajedno sa jedinicama ako želimo da minimizovanu funkciju prikažemo u MDF obliku.Zvezdice se po potrebi zaokružuju zajedno sa nulama ako želimo da minimizovanu funkciju prikažemo u MKF obliku.Minimizacija je uspešna ako zaokružimo sve 1 u parove, kvartete i oktete trudeći se da okteti budu najbrojniji pa kvarteti i nakraju parovi a pritom dobijemo minimalan broj elementarnih proizvoda u MDF.Zaokružiti što manje površina, a da površine budu što veće.Ako se desi da imamo usamljenu jedinicu ili nulu u mapi tada se ta jedinica ili nula sama zaokružuje.

 3. Kod formiranja grupa jedinica, važe sledeća pravila:Grupe se sastoje samo od jedinica.Broj jedinica u grupi mora biti stepen dvojke: 1,2,4,8,…,2i,…Jedinice moraju biti rasporedjene u susednim poljima u obliku pravougaonika.Svaka jedinica mora biti u nekoj grupi.Grupe se mogu preklapati.Grupe čija su polja u potpunosti sadržana u nekim drugim grupama treba zanemariti.Smatra se da mapa ima oblik torusa, odnosno mogu se grupisati i jedinice koje postaju susedne kada se spoje naspramne ivice mape.Kod formiranja grupa nula važe ista pravila kao i kod formiranja grupa jedinica.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s